Doe mee met 100-100-100 en verminder je hoeveelheid restafval


​Beetje misleidend is het wel, het project 100-100-100 van ROVA, organisatie op het gebied van afvalbeheer.

Want het doel is om 100 gezinnen 100 dagen 100% afvalvrij - dus zonder afval - te laten leven. Maar helemaal geen afval produceren is in onze huidige maatschappij eigenlijk nog niet haalbaar. Alleen echte fanatiekelingen lukt dat. Die hebben er wel bijna een dagtaak aan.

Toch is het een mooi project. ROVA maakte in april 2015 bekend dat deelnemers aan het eerste 100-100-100 project bijna 90% minder restafval hadden. Als we dat allemaal eens zouden kunnen bereiken...
 


 

Ook André Kuipers, de astronaut, was spreker op het ROVA congres in april. Hij zei:
 

"De planeet is heel kwetsbaar. De laatste decennia zijn veel bossen verdwenen. Dat kun je heel goed zien op de satelietbeelden. 

De aarde moet de kans krijgen om te herstellen. En langzaam moet het besef komen dat we, ook in evenwicht met de natuur, op een goede manier kunnen leven.

Maar we zullen moeten veranderen. Niet meer het ouderwetse vlees eten. We zullen naar kweekvlees moeten, insecten en algen. We moeten zorgen dat verpakkingen volledig afbreekbaar zijn. We moeten nieuwe technologieën verzinnen. Om dingen beter te doen en efficiënter te doen. En in evenwicht te komen met de aarde."

Het 100-100-100 project werkt toe naar minder afval. Dat is het streven.

Eén van de manieren om dat te bereiken is er voor te zorgen dat consumenten, gezinnen, huishoudens minder restafval produceren en (nog) beter afval scheiden. Afvalwerkers en gemeenten werken samen om dat met hun inwoners voor elkaar te krijgen. 
 


Het klinkt misschien gek dat afvalverwerkers minder afval willen. Zij bestaan immers omdat er afval is. Deze organisaties hebben gemeen dat zij er van overtuigd zijn dat mensen zich beter voelen in een leefomgeving die schoon, heel en veilig is. En dat wij zuinig moeten zijn op de (soms schaarse) grondstoffen.

Daarom is het nodig om afval zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken.

De afvalverwerkers zien afval dan ook vaak als een grondstof voor andere producten. Papier, plastic, tuin- en groente afval, glas en batterijen worden apart ingezameld om er weer nieuwe dingen van te kunnen maken. Met een moeilijk woord noemen we dat ‘circulair’. Eigenlijk is het een soort kringloop; van afval naar een grondstof. En, er blijft een behoorlijke berg afval over die we niet opnieuw (kunnen) gebruiken. Deze berg kan zeker kleiner.

Afvalverwerker Circulus Berkel start op 9 oktober in een aantal gemeenten in de Achterhoek met het project 100-100-100. Doe je mee?​ Ik wel!

Over een maand of 3 vind je hier dan de meest bruikbare tips om je afval te reduceren.

De eerste tip? Zorg dat je altijd een tas of plastic zak bij je hebt als je gaat winkelen. Zodat je nooit meer een nieuwe plastic tas hoeft aan te nemen.
 


 

Saskia Juijn
Coördinator Bewust Achterhoek

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...