Paarden kunnen kinderen helpen zich prettiger te voelen

Gedurende 23 jaar ben ik leerkracht geweest. Dat heb ik met veel plezier en liefde gedaan.

In het onderwijs ben ik veel kinderen tegengekomen die niet lekker in hun vel staken door allerlei oorzaken. Als leerkracht frustreerde het me enorm dat ik die kinderen niet kon helpen zoals ik dat graag zou willen. De werkdruk was te groot en de klassen te vol. Dit heeft me doen besluiten om 7 jaar geleden ‘Paard en Kind’ te starten en te stoppen als leerkracht. 

Paard en Kind

In mijn praktijk begeleid ik, samen met mijn IJslandse paarden, het individuele kind dat uit balans is geraakt en graag gezien en gehoord wil worden. Samen gaan we op zoek naar de kwaliteiten, de kracht en de talenten van het kind.

Tegenwoordig geef ik ook workshops en individuele sessies voor volwassenen want in velen van ons huist een niet gehoord of gezien kind. Ook hierbij speelt de kudde paarden een belangrijke rol.

Hoezo paarden? 

Aarden

Kinderen die erg in hun hoofd zitten of veel wegdromen worden gemotiveerd door de paarden om in het hier en nu te zijn, om te focussen. Doen de kinderen dat niet dan luistert het paard niet en gaat het zijn eigen gang.

Naar je gevoel gaan / omgaan met emoties

Door middel van aanraken, borstelen, knuffelen, clickertraining (kunstjes leren aan het paard) kun je makkelijker naar je gevoel gaan en omgaan met emoties. De energie die je uitzendt (druk, verdriet, boos) wordt opgevangen door een paard, waar hij dan weer op reageert. Hij loopt weg, of verstijft, komt naar je toe, snuffelt aan je, legt z’n hoofd op je schouder, enz. Hij spiegelt je als het ware. Het is echt actie-reactie!

Innerlijk en uiterlijk in balans

Paarden zorgen voor evenwicht. Heel letterlijk door het rijden met en zonder zadel, door de constante ‘hobbelbewegingen’ van een paard. Figuurlijk door het omgaan met een paard. Het paard neemt je zoals je bent. Het maakt hem niet uit hoe je eruit ziet, wat je aan hebt. Als je maar echt en eerlijk bent.

Zelfvertrouwen

Als je als leider optreedt (bij clickertraining,  longeren en bij het paardrijden) voedt dit enorm je zelfvertrouwen. Het paard volgt je letterlijk op de voet en luistert naar wat jij van hem wilt. Dit is een stimulans voor bijvoorbeeld kinderen die gepest worden of (faal)angstig zijn.

Verantwoordelijk zijn

Het kind is zo zelfstandig mogelijk bezig. Hij of zij haalt zelf het paard uit de wei, borstel het, doet het opzadelen, enz. Er is samenwerking tussen kind en paard. Het is even zijn of haar paard.

Cognitieve ontwikkeling 

Beide hersenhelften werken samen (psychomotoriek) bij leren op het paard of bij het paard. Leren kan leuk zijn! Door bijvoorbeeld de tafels op te zeggen op de rug van het paard. De cadans van het lopen geeft het ritme van het opzeggen aan. Of een boek lezen in de wei terwijl de kudde luistert. In het weiland leer je dan ook nog het paardengedrag en de paardentaal begrijpen.

Leiderschap

Als een kind weinig ruimte inneemt, over zich heen laat lopen, dan kan een paard en de omgang met paarden hierbij helpen. Een paard ‘eist ‘ van een mens leiderschap (wat iets anders is dan ‘de baas spelen’) anders gaat hij volledig zijn eigen gang. Op speelse wijze wordt een kind hiermee geconfronteerd.

Rust

Een druk kind dat moeite heeft met concentreren of focussen ziet dit gedrag terug in de reactie van een paard. Het paard zal voor hem weglopen en zich niet op z’n gemak voelen bij het kind. Als het kind zijn gedrag aanpast zul je dit gelijk terugzien in het gedrag van het paard. Een vergelijk met het dagelijks leven is dan snel gemaakt.

Een grote, harige vriend

Soms, als je het moeilijk hebt, kun je wel een vriend gebruiken die je helemaal neemt zoals je bent. Paarden kunnen daar heel geschikt voor zijn. Je kunt ze alles vertellen. Ze hebben geen commentaar, geen oordeel, zijn zacht en aaibaar. Ze voelen veilig!

Plezier!!

Misschien wel het allerbelangrijkste in het leven! Want wat is er fijner dan op de rug van je paard zonder zadel door het bos te rijden.

Ben je geïnteresseerd en wil je weten of het contact met de paarden iets is voor jouw kind, of voor jezelf? Lees verder op de website van Manon.

 Manon Koffeman - Paard en Kind

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...